PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ca Reaktörü ve PH



Ateş
02-07-2011, 01:12 PM
Ca Reaktörü içerisindeki PH değerinin 6.2 olması gerektiğini bilinmektedir. Peki bu değer tam olarak 6.2 değil de 6.3 olursa ne olur?

Ali Rıza Kuranel
02-07-2011, 05:34 PM
Kalsiyum reaktörlerinin amacı akvaryuma kalsiyum karbonat (CaCO3) sağlamak. Bu amacı gerçekleştirebilmek üzere mümkünse aragonit, değilse mercan (oolit) kırığının üzerine CO2 (karbondioksit) dozlamak reaktörün tasarımını belirler. Burada çıktı suyunun pH'sının 5,8 ile 6,2 arasında bir değerde olması istenir. Altı ya da üstü her aksi değerde suya CO2'nin sulu çözeltisi olan karbonik asit (H2CO3) dozlanır Bu akvaryumda pH'nın düşmesine ve istenmeyen bazı alg oluşumlarına yol açar. Çünkü karbonik asit suda H+ (hidrojen) ve HCO3- ((bikarbonat) iyonlarına çözünür.

Her ne kadar Schuran Türkiye temsilciliğini kendi irademizle 1 yıl kadar önce bıraktıysak da JetStream Ca reaktörleinin performans çizelgelerini ilişikte bulabilirsiniz:

(http://freepdfhosting.com/21011ae0bb.pdf

gorduhan
02-07-2011, 06:04 PM
Ca reaktörlerinde, özellikle Schuran Jetstream modellerinde, çıkdı suyunun ph değerini 5.8 ila 6.2 tavsiye edilir.
6.2 ile 6.3 arasında çok ciddi bir fark yaratacağını düşünmüyorum.(Ph metrenin kalibrasyonu yapılmış varsayıyorum)
Bubble counter daki Co2 sayısına göre girdi suyu, doğru ayarlanmış ise zaten genelde 6.1 - 6.2 ph okursunuz. Ph 5.8 lerin altında okuyor iseniz zaten girdi suyu yeterli değil veya Ca reaktörü tıkanmış olabilir.
6.5 lerin üzerine çıkıyorsa zaten su girişi fazla ve beraberinde reaktörün şişdiğini görebilirsiniz.

Giray GÜN
02-12-2011, 01:52 PM
Ben Korallin kullanıyorum 6,2 olmak zorunda değil zaten dünya nın kabul ettiği bir reaktör 6,5 da rahatça akvaryuma gereken kadarını veriyor.

Orny
02-14-2011, 09:18 AM
Schuran'nın kitapçığında Pico için sölüyorum ısrarla söylenen PH miktarı 6,2'dir. Bunun üzerinde verim alınamayacağı açıkça belirtilir. Herhalde çalışma prensibi ile alakalı tahminim.

Korallin için ise 6,5-6,8 arası denmiş kullanıcı kılavuzunda zaten her ikisi farklı prensiple çalışıyor.

Korallin kullanma kılavuzu;

http://www.korallin.com/europe/manual.pdf

Ateş
02-14-2011, 10:44 AM
Kullandığımız reaktörler için önerilen PH değerlerini yakalıyorsak, sorun yok demektir.
Ben Schuran Pico kullanıyorum ve çıktı suyun PH'sı 6.1

emrahemiroglu
02-20-2011, 01:34 AM
Bence hangi calsium reaktörünü kullanırsanız kullanın reaktöre su giriş ve çıkışınızı - Co2 bubble counter ile arasındaki düzenli dengeyi en iyi,
ayarlanabilir dosaj pompası ile sağlayabilirsiniz. Bende bir dönem schuran pico kullanmıştım. En son bubble counter ile su giriş ayarını dengede tutturabilmek için, son çare dosaj pompası kullanarak olayı bertaraf ettim.. tabi buda ph ımın doğru oranda hareket etmesini sağladı.

Ateş
02-21-2011, 09:43 AM
Katılıyorum. Schuran kalsiyum reaktörleri için dozaj pompası kesin çözüm.

Orny
02-22-2011, 08:40 AM
Cmts Aquamedic Sp 3000 taktım normalde dakikada 50 ml veriyor. Ben zaman ayarlı flaşör röle ile 15 sn çalıştırıyorum 45 sn durduruyorum toplam dakikada 13-14 ml su geçişi oluyor reaktörden(Pico). Umarım efektif bir şekilde KH artışı yaşarım. Olmaz ise Korallin reaktöre dönüş yapacağım. Akv 450 lt SPS yükü fazla ama picolar hakkında bu litrajda ve yükde dozaj pompası ile yabancı forumlardaki akv günlüklerinde olumlu yorumlar ve gelişmeler gözlemliyorum. Umarım efektif olur. Ateş sende şu an mercan olmadığı için tam sonucu gözlemleme şansın olmayabilir. Ben hafta sonu testlerden sonra umarım güzel haberi verebilirim. Bu arada dakikada 70 baloncuk CO2 girişi var.

Ateş
02-22-2011, 01:34 PM
Orhan, ben dozaj pompası olarak IKS VARIO LP 180 kullanıyorum. Minimum su verişi dakikada 9,0ml. maximum saatte 5,4lt.
Ben en kısık ayarda kullanıyorunm yani dakikada 9,0ml. Bu cihaz,1 tam dönüşünü tamamladığında ortalama 3,0 ml su veriyor ve en düşük dakikada 3 (10 saniye çalışıp 10 saniye duruyor) dönüş yapıyor ki bu da 9,0ml eder. Reaktör çıkış suyu 6.1 - 6.2 PH'a sahip, KH olarak da test yapmayı denedim yanılmıyorsam 60 dkh civarındaydı.
Dediğin gibi bende şu anda mercan yükü olmadığı için herhangi bir yorum yapamam. Belki de yoğun SPS yüklü 550lt bir akvaruma Schuran Pico yetmeyebilir. Denemek lazım.

Ali Rıza Kuranel
08-13-2011, 02:31 PM
Ben dozaj pompası ile reaktöre su basmayı uygun görmüyorum..

Çünkü reaktör "şöyle" bir mantıkla çalışıyor: Su reaktör haznesine girişte CO2 tüpünden gaz ile diffüzör içinde çarptıırılarak içersinde aragonit olan çembere alınıyor. Burada gazın hızla yukarıya yükseldiği ve susuz alana çıkıp tekrar diffüzöre yönlendirildiğini/aktarıldığını görebilirsiniz.

Ama o da ne? Belki de olağan akışında su alımını erteyecek olan reaktöre doz pompası ile çok güçlü olarak su basılıyor... Su damlacıkları içeriye girmeye zorlanıyor!!

Sonuçta istenilen pH'da çıktı suyu alınsa da, suya ciddi oranda karbonik asidin de eklenmediğini (ve/veya bu yüzden çıktı suyunun düşük pH'da ölçümlenmediğini) kim garanti edebilir?

Dikkatinizi çekmştir: Çoğu reaktör çalışırken, zaman zaman düşen damlalar yavaşlar, üst çemberde su yükselir ve derken biriken su hızla tahliye olur? Neden acaba?

İthal ettiğimiz ürünlerin önünü "bu anlamda" ilk kez kesmediğimi de hatırlatmak isterim..:)

Ateş
08-25-2011, 09:26 AM
Eğer bu şekilde bir çalışma prensibi varsa dozaj pompasını mekanik bir zaman ayarlı prize bağlayarak, aralıklı olarak 1 veya birkaç dakika çalışmasını durdurarak su girişini bir süre engellemiş oluruz. Belki dozaj pompasının bu şekilde kullanımı ile sizin anlattığınız doğal çalışma prensibine daha yakın bir dozaj pompası kullanımı olur.
İlla ki dozaj pompasında ısrar etmemin sebebi, reaktöre su giriş vanasını ne kadar iyi ayarlarsanız ayarlayın, damlayan su bir süre sonra duruyor ve zaten çok zor olan bu ince ayarı sürekli yapmak zorunda kalıyoruz.. Ki bu da hobiciyi bezdiriyor. Kaldı ki bu hobide yeni olan veya bu tür ayar işlerini beceremeyen pek çok hobici için ise, işin sonu hüsran oluyor. Bu yüzden dozaj pompalı bir çözüm.. veya belki dozaj pompası gerektirmeyen yeni nesil bir reaktör diyorum...

Ali Rıza Kuranel
09-07-2011, 04:17 PM
Üzgünüm.. Böyle bir Ca Reaktörü yok ve imal edilebileceğini de sanmıyorum. Verilen CO2 ve buna paralel suya aktarılan CaHCO3 miktarı arasındaki bağlantı daha önce diagram olarak sunuldu. Şimdi soru, mekanik olarak belli dKH oranının yakalanmasının mümkün olup olmadığı? Başka bir deyişle kimyasal bir reaksiyonu mekanik yoldan kontrol edebilir miyiz? Yanıt olumsuz.

İsviçre, CERN ortamında kimyasal değil fiziksel bir deney yapılıyor..)) hatırlatırım!

-Burada atom parçalamıyoruz.. Mercan akvaryumu bakıyoruz !!
- Hayır arkadaşım, atom parçalıyoruz.. bildiğin..

Dozaj pompası ile kontrol altında suya CaHCO3 verilebilir mi? ise başka bir soru. Bu sorunun yanıtında gelin görün ki Ca Reaktörü yer almıyor.. Ayrı bir başlık altında 1 ve 2 ve 3 kısımlı kalsiyum karbonat dozlama yöntemlerini anlatmanın zamanı geldi sanırım..

esco
01-28-2012, 03:35 PM
ali rıza bey o zaman dozaj pomapsı yerine ufak bir kafa motorumu kullanalım?

Ateş
01-30-2012, 08:59 AM
Kafa motoru kullanılabilir fakat reaktörün içine basabilecek kadar güçlü olması lazım. Mesela sump'tan akvaryuma dönüş motorundan bir T boru ile çıkış alınabilir ve reaktörün vanası yardımı ile suyun reaktöre girişi ayarlanabilir ki bu şekilde kullanımı sonunda tıkanıklığa yol açtığı ve artık reaktörden su damlamamaya başladığı için dozaj pompası ile kullanıyoruz. Yoksa normalde CA reaktörü yukarıda anlattığım şekilde kullanılır.
Ben Schuran Pico CA reaktörümü tam 1 yıldır IKS dozaj pompası ile kullanıyorum veKH 7 Ca 440 'larda sabit.

raptiye
04-20-2012, 06:00 AM
Üzgünüm.. Böyle bir Ca Reaktörü yok ve imal edilebileceğini de sanmıyorum. Verilen CO2 ve buna paralel suya aktarılan CaHCO3 miktarı arasındaki bağlantı daha önce diagram olarak sunuldu. Şimdi soru, mekanik olarak belli dKH oranının yakalanmasının mümkün olup olmadığı? Başka bir deyişle kimyasal bir reaksiyonu mekanik yoldan kontrol edebilir miyiz? Yanıt olumsuz.

İsviçre, CERN ortamında kimyasal değil fiziksel bir deney yapılıyor..)) hatırlatırım!

-Burada atom parçalamıyoruz.. Mercan akvaryumu bakıyoruz !!
- Hayır arkadaşım, atom parçalıyoruz.. bildiğin..

Dozaj pompası ile kontrol altında suya CaHCO3 verilebilir mi? ise başka bir soru. Bu sorunun yanıtında gelin görün ki Ca Reaktörü yer almıyor.. Ayrı bir başlık altında 1 ve 2 ve 3 kısımlı kalsiyum karbonat dozlama yöntemlerini anlatmanın zamanı geldi sanırım..

Peki Ali Bey siz kullandığınız js1 için çıkış ph - kh oranını nasıl ayarlıyor ve stabil tutuyorsunuz? Bu konuda ayrıntılı açıklama alabilir miyiz?

Ali Rıza Kuranel
04-20-2012, 01:09 PM
Çok yerinde bir soru. Çünkü verilen CO2 gazı ile KH arasında ve dolayısıyla pH arasında, kısaca 3'lü ilişkinin diyagramını bir kez daha verebiliriz (http://http://freepdfhosting.com/21011ae0bb.pdf (http://freepdfhosting.com/21011ae0bb.pdf)) ama bu ayarı nasıl tutturacağız?

Başka bir deyişle gelen kabarcık sayısını arttırdıkça daha yüksek bir KH ve dolayısıyla daha yüksek bir pH elde edebileceğimiz varsayan bu diyagram gerçekte nasıl işliyor? Su hacmi, mevcut su KH seviyesi, vs gibi faktörler etkili değil mi? Evet, etkili. O zaman 2 yol izlenebilir:

1- pH kontrol ünitesi alınarak en kestrimeden akvaryum içindeki pH'nın gözlenmesi ve reaktöre buna paralel CO2 basılması sağlanabilir. (Bazı kesin değişmezlere dikkat! Reaktörlerin kılavuzlarında yer alan "Her dakikada 120 kabarcık kullanılması
ve 120 ml çıktı su alınması ayarlandığında karbonat seviyesi 19 derece artmış çıktı suyu alınır" gibi.. Buna paralel olarak ideal rakkam 120 kabarcık/dakika öngörülebilir.. Ben şahsen 100 kabarcık veriyorum.. Bu sabit..)

2- Daha ekonomik ve zahmetli yol: Düzenli olarak KH ve pH testi yapılabilir..

raptiye
06-26-2012, 06:49 AM
Belki de olağan akışında su alımını erteyecek olan reaktöre doz pompası ile çok güçlü olarak su basılıyor... Su damlacıkları içeriye girmeye zorlanıyor!!

Sonuçta istenilen pH'da çıktı suyu alınsa da, suya ciddi oranda karbonik asidin de eklenmediğini (ve/veya bu yüzden çıktı suyunun düşük pH'da ölçümlenmediğini) kim garanti edebilir?

Dikkatinizi çekmştir: Çoğu reaktör çalışırken, zaman zaman düşen damlalar yavaşlar, üst çemberde su yükselir ve derken biriken su hızla tahliye olur? Neden acaba?


Burada şunu sormak istiyorum Eğer reaktöre su basan motor suyu düzenli basabiliyorsa (reaktörde tıkanma vs yoksa)
reaktör nasıl su alımını erteleyebilir.?

Birim zamanda reaktöre giren kabarcık ve su damlacağı sabit, reaktörde bunu birim zamanda birbirine karıştırıp çıkarmak değil mi amacı? ama tıkanma sonucu reaktöre giren su azalınca reaktör çıkacak suyu erteliyor çünkü hazne içindeki su çıkmak için yeterli yüksekliğe ulaşamıyor! Zaman içinde damla sayısı yeterli miktara ulaşınca reaktör içinde su yükseliyor ve çıkışa yöneliyor.

Ayrıca şunuda sormak/belirtmek isterim. Reaktör su alımını ertelediğinde yahut çıkışı azaldığında reaktöre giren damla sayısında değişme olmazken rektörden çıkan co2 olmadığı için hazne içindeki co2 miktarı artıyor. Bunu reaktör içerisinde rahatça görebiliyoruz, reaktör içerisindeki daha yoğun kabarcıktan. Bu durumda eğer reaktör tıkanmamışda su alımını ertelimişse çıkan suyun ph değeri daha düşük çıkıp suya karbonik asit basmadığımızı nerden bileceğiz!?