-
Tamam mı? Devam mı?
Herkese selam.
Minimum bir yýldýr su bile deðiþtirmediðim “dip çekmediðim” (zaman zaman motivasyon düþüklüðü oluyor bende) tankým ile ilgili bir karar aþamasýndayým.
Tamam mý?
Devam mý?
Ali Rýza Bey'in yardýmlarý sayesinde þimdilik devam diyorum.
Tanký yeniden ele alýyorum.
Tabi bunun sebebi devam kararý ile birlikte mercan kayýplarýnýn baþlamýþ olmasý.
Demek ki yumurta kapýya iyice dayandý…:mad:
P.E.M.B.E’ yi bulma yolculuðu baþlasýn artýk.:p
Ýþe, kocaman olmuþ (camlara dayanan) SPS’leri tanktan çýkarmakla baþladým. (Renkleri kaçmýþ ve alttan ölüme yakalanmýþ olanlardan.)
Neyse ki ortalýk biraz toparlanma baþladý gibi…
Ýkinci aþama olarak JS1 ‘in media’sý Ali Rýza Bey’den tedarik ettiðim Reborn ile deðiþtirildi.
Reaktör çýktý kh:40 olarak ayarlandý…
FRITZ karbon tedarik edildi. Ozmoz su ile yýkanýp reaktöre koyuldu. (Berraklaþma baþlasýn artýk…)
Ali Rýza Bey ile telefon görüþmelerimiz sonucu ozmoz sistemi hatasý ortaya çýktý.
TDS: 3 ppm… Hemen RO cihazý filtreleri deðiþtirildi. Reçine deðiþtirildi.
Microsiemens ölçüm yapan cihaz edinildi. (daha korgoda olduðu için sonucu yazamýyorum)
Ve…. Ali Rýza KURANEL ricasý ile yapýlanlar Yongei ‘e aktarýldý.
Önerileinizi bekliyorum.
Fýrsat bulursam geliþmeleri aktarmaya devam etmek istiyorum.
TANK : 150 X 50 X 50
AYDINLATMA : Giesemann Matrix-2 (6 x 54)
PS : BK (DELUX 200)
KAFA MOTORU : NEWA 6000
AKINTI : MP40 (2 (ADET))
REAKTÖR : SCHURAN JS1
REAKTÖR : DIY KARBON REAC.
Son Deðerler:
mg:1320
ca:500
no3:10
po4:0,35
reaktör çýktý kh:40
kh:10
Þu an hiçbir dozlama yapmýyorum.Telaþa kapýlýp yanlýþ þeyler dozlamak istiyorum. Sabýr...
Bir uzman görüþ der ki : Bir katkýnýn, tankýn içinde fazla olmasýndansa, hiç olmamasý daha iyidir. (ARK)
Herkese optimal tuzlu günler dilerim....
-
Merhaba,
Aþaðýda Ýlker Beyin tanký ve tankýndan yer alan resimleri görüyorsunuz.
Þaþýrabilirsiniz ve þaþýrmakta da haklý olursunuz. "tamam mý, devam mý?" sorusunun biraz abaratýlý olduðunu düþünebilirsiniz. Ancak ben bu durumu anlayabiliyorum ve aþaðýda açýklamaya çalýþacaðým..
-
-
-
-
-
Burada bir hobicinin çoðunlukla photoshoplanan algsiz, diatomsuz, cyanobakterisiz ve rengarenk canlýlarýn yer aldýðý. bence resmen olanaksýz bir tank yaratma çabasý yatýyor.
Diyebilirsiniz ki neden kayalarýn üzeri alg kaplý, neden canlýlar ölüyor, neden kimi canlýlarda renk kaybý var, neden kimileri olmasý gerektiðinden daha koyu?
Hepsini birden yanýtlamak olasý deðil ama kimilerine deðineceðim.
-
Merakla bekliyorum.
Umuyorum ki bu yolculuk birçok kiþi için saðlam bir yol haritasý olacak.
Fotoðraflara bakýnca yolculuðun uzunluðu hakýnda karamsarlýða kapýlmamak mümkün deðilmiþ gibi geliyor.
Bu düþünceme sebep yumuþaklarýn keyfi...
Bu arada halâ su sýkýntý üzerinde çalýþýyorum. Bir takým düzenlemeler yapacaðým.
Gördüðüm en iyi deðer Reçine çýkýþý 4 microsiemens. (Mor hystrix'lerin sebebi bu olsa gerek.)
-
Tankta 1 yýldýr su deðiþtirilmemesi aslýnda sorun gibi görünse de RO su çýktýsýnýn yüksek olmasý nedeniyle belki de o kadar da büyük bir sorun deðil. Terazinin dengede kaldýðý güç de olsa söylenebilir. Bilmekte yarar var: Silikat suda dibe çöker ve dip çekerek veya silikat/fosfat reçinesi kullanarak ortamdan almak çok zaman ister.. O arada sýfýr fosfat okuyabilir, mercanlarý öldürebilir ama gene de suda silikat okuyabilirsiniz. Bu nedenle neden Silikat testinin çok ama çok az sattýðýný hiçbir zaman anlayamadým. Kuþkusuz 004 mikrosiemens RO su böyle bir mercan tankýnda kullanýlamaz, kullanýlmamalý! Acele 000 mikrosiemens okunmalý!
Cama dayanan kimi SPS’lerin tanktan çýkartýlmasýný da anlayabilirim. Çünkü SPS’lerin büyümeleri kontrol altýna alýnmadýðýnda karanlýkta kalan veya diðer SPS’ler ile çarpýþan yerlerinde ölümler olabiliyor. Kimi zamanda akýntýya karþý büyüdüklerinde bazý dallarýný “feda” edebiliyorlar. Kimi yerlerine olmadýk algler yapýþýyor ve ne kadar akýntý verseniz de sorunu çözemiyorsunuz. Tersine canlýnýn alýþkanlýklarýný alt-üst ettiðinizde umulmadýk bölgesel ölümlerle karþýlaþýyorsunuz. Buna alttan (ama ilerlemeyen) ölümleri de dahil edebiliriz.
Bu canlýlarýn tanktan çýkartýlmasý ise bütünüyle amonyak ve dolayýsýyla nitrat oluþumuna yol açar. O arada Frizt ACCR benzeri bir preperat kullanýlabilirdi?
Yukarýda teknik verileri ve su deðerlerini okuduðumuzda ve ardýndan resimlere baktýðýmýzda ise þaþýrýyoruz deðil mi?
Suyun pH deðeri ve 1 yýl öncesinde kullanýlan tuz, bugün hangi marka kullanýlacaðý (haftalýk veya en geç 10 günde 1 kez en az yüzde 10 su deðiþtirilmeli..) ve tuzluluk deðerlerini okumak/bilmek isteyebiliriz. Ancak bunlar bize olan biten hakkýnda fazla da bir ipucu vermeyebilir.
Evet, “þu an” hiçbir dozlama yapýlmýyor ancak önceden acaba neler dozlandý? Düzgün ve süregiden bir þema takip edildi mi? Bu da çok önemli deðil.. Bence!!
Fosfat ise bambaþka bir sorun: eðer deðer 0,35 yerine 0,03 olsaydý, çok normal karþýlayabilirdik. Fosfat yemler, kum, kayalar vb. inorganik maddelerin suya salýnýmýyla oluþabilir. Bu noktada hiçbirine müdahale edemeyeceðimize ve/veya çeþitli filtrasyon çözümleri denemeyeceðimize göre, biraz daha derinlerde çözüm aramalýyýz.
O zaman sorun nedir?
Bunu yarýn anlatacaðým.
-
Yazdýklarýmdan ve verilerden “sonuç” çýkaranlar da olabilir. Hiç kimsenin yazmadýðýna aldýrmayýn, kimilerinin yanýtlarý bildiðini düþünüyorum. Tersi de olabilir. Bütün sorun, burada yazýlanlarý anlamadan, düþünmeden olduðu gibi kopyalayarak diðer forumlarda kendi fikirleri gibi sunmalarý ve bu durumu özellikle “cyanobakteri” baþlýðý altýnda birebir gözler önüne sereceðim.
Öncelikle ilk tespit: Doðru, Ýlker Bey 1 yýldýr su deðiþimi yapmýyor ancak hiç kuþkusuz 1 yýldýr eksilen suyu 004 mikrosiemens su ile tamamlýyor. Deðil mi? Peki, suda biriken silikat tankta ve mercanlarda hangi sonuçlara neden oluyor? Diatom ve yeþil algleri geçelim, acaba mercanlarý nasýl etkiliyor? Tabii ki sudaki deðerli elementlerin diatom vb. lerince tüketimi sonucu marcanlarý frenliyor olmalý. Baþka bir deyiþle mercan zooxanthellae (tek hücreli fotosentetik algler, kalsifikasyon aracý dinoflagellatlar, bkz. Biyoloji üst baþlýðý) üzerinde olumsuz etkileri kaçýnýlmaz. Ancak çözüm filtrasyon deðil. Yukarýda da belirttim. Öncelikle RO su çýktýsý sýfýrlanacak, ardýndan sudan silikatýn biyolojik olarak alýnmasýna çalýþýlacak. Düzenli su deðiþimlerini unutmadan. Peki biyolojik yöntem nedir? Tanlarýmýzda 2 tür canlý var ki ciddi anlamda silikat tüketirler. Evet! Her çeþit sünger ve her çeþit midye türü. Kimi makalelerde (kimyasal iþlem görmemiþ) ölü süngerlerin bile (sumpa konduðunda) silikat emdiði yazýlýr. Bu, ayný zamanda yeni kurulan tanklarda kum, kaya ve su ile gelen silikatlar sonucu sumplarda neden anormal miktarda beyaz sünger görüldüðünü de açýklar… (kopyalamayýn, kýzarým !!..:))
Devam etmeden sizlerden ricam, burada yazýlanlarý baþka forumlarda kaynak belirtilmeden kullanýldýðýnda tam da bu baþlýk altýnda açýkça –isim ve link de vererek- ifþa etmeniz.
Þimdi, aþaðýda yer alan formüle bakalým. Çünkü “gerçek” sorun burada yatýyor. Ýlker beyin test sonuçlarýný yukarýda okudunuz. Calcium ve KH deðerlerinden söz ediyorum. Bunlarýn ýþýðýnda formül:
Ca2+ + 2HCO3 = Ca(HCO3)2 = CaCO3 + H2CO3
Calcium + Hydrogen Carbonate =Calcium Hydrogen Carbonate = Calcium Carbonate + Carbonic Acid
Dikkatinizi çekerim, her kimyasal reaksiyonda görmeye alýþýk olduðumuz oklar yok. Baþka bir deyiþle yukarýdaki denklem çift taraflý iþleyen bir denklem. Uygun veya uygun olmayan koþullarda reaksiyon ileriye veya geriye doðru iþleyebiliyor.
Anladýnýz… Kalsiyum Reaktöründen söz ediyorum. Evet, sudaki CO2 miktarý deniz canlýlarýnýn fotosentez oranlarý üzerinde belirleyici rol oynar. Birçok deniz canlýsý tarafýndan bikarbonatlar kullanýlsa da fotosentez pH ve CO2 varlýðýyla doðru orantýlý olarak etkilenir. (http://reefkeeping.com/issues/2006-10/rhf/index.php)
Peki ya tam tersi?
Ýþte sorun tam da burada: Ýlker beyin tanký kayalarý sumptaki suya saysak, 350 bilemediniz 400 litre. Oysa, Schuran JetStream 1 kalsiyum reaktörü kullanýyor ve suya basýlan CO2, KH ve kalsiyum tavan yapýyor. Doðrudur, bu tankta BubbleKing 200 gibi oldukça “fazla” bir skimmer kullanýlabilir. Ancak, JetStream 1 bu tankýn neredeyse “ölüm” makinasý. Üzgünüm. Normalde en az 1 ton ve en çok 3 tona kadar kullanýlmasý gereken JS1 bu tankýn bu “yanlýþ” gidiþatýnýn en büyük sorunu. Acele çýkartýlmasý, mümkünse JetStream Pico ile devam edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde hýzlandýrýlan fotosentez sounucu çok koyu renkler izelenecek, alg sorunu hiç bitmeyecek, dahasý yerdeki kimi canlýlar silikat sorunu da eklendiðinde renk kaybýna uðrayacak.
Sudan karbonik asiti almak için tabii ki su yüzeyinde tankýn oksijenle çarpýþmasýný arttýracak bir akýntý yeterli olabilir. Yeter ki ortam iyi havalandýrýlýyor, olsun.
Þimdi, top sizlerde..