-
Burada söz ettiðiniz zooplankton ve/veya phytoplankton türevi yemleme sanýrým.
Sonuçlarý kendi baþlýðýnýz altýnda bizimle paylaþýrsanýz, sevinirim. Bu arada hediyelerinizi (KH test + RowaPhos sünger seti) gönderebimek için adresinizi arkuranel@hotmail.com email hesabýma bildirebilirsiniz.
-
Bir konuþma sýrasýnda þöyle bir cümle geçmiþti. " pelletlerin nitrat ile mücadelesi sýrasýnda suya ne verdikleri halen tam açýklanmadý"
* bu cümlenin bir cevabý varmi. ?
* mercan ölümlerinden pelletlerin erimeleri sonucu suya verdiklerini sorumlu tutabilirmiyiz yahut nedenlerinden birimidir?
* pellet yerine vsv onerirmisiniz?
Askerde en çok akvaryumsuzluk koyuyor valla. :)
-
Emrah,
Askerlik nasýl gidiyor? Umarým saðlýðýn ve keyfin yerindedir. Tüm yongei üyeleri adýna sana hayýrlý tezkereler diliyoruz.
Evet sorun çok önemli ve üzerinde çalýþmalar sürüyor. Biopelletlerin suya (eridiklerinde) ne verdikleri konusunda yapýlan bazý çalýþmalar buldum ve üzerinde çalýþýyorum ama öncelik "mercan ölümleri" konusunda.
Kendine iyi bak. Selamlar.
-
Biopelletlerin suya ne/neler verdiði konusunda okumaya devam ediyorum. Ancak bu arada sessizliði "fýrsat" bilerek, kimileri NO3 (nitrat) düþürebilmek için PO4 (fosfat) veya fosfat düþürebilmek için suya nitrat dozlamanýn alttan alta "doðru/geçerli" bir yöntem olduðunu pompalýyor.
Yanýt Albert Einstein tarafýýndan veriliyor:
"Two things are infinite: The universe and human stupitidy; and I'm not sure about universe."
-
Kalsiyum Nitrat
Tuhaf bir þekilde fosfat düþürmek amacýyla ve/veya bir taraftan vodka ve/veya þeker ve/veya sirke dozlamasýný "beslemek" adýna suya kalsiyum nitrat dozlamasýndan söz ediliyor.
Denemek isteyen olursa, deneyimlerini forumda paylaþmasýný bekleyerek, gerekli kimyasal element ve dozlama miktarlarýný anlatacaðým.
Tuhaf..::)
-
Birazdan..::)
Ýnanýn çok kararsýz kaldýðým bir konu bu: nitrat dozlamasý... Bana bir hafta daha süre: Endiþem, verdiðim doz ile uygulamaya geçebilecek potansiyelde arkadaþlarým olmasý..::)
-
Elimde KNO3 var. Dozlama için beklemekteyim. Bir tarafta sizin yazdýðýnýz yazýlar diðer bir tarafta ise nitrat dozlamalarý sonucu "mutlu" mercanlarým var diyenler. Testlerimde sürekli 0 ya da 0'a yakýn deðerde nitrat okuyorum. Fosfat için elden çýkardýðým hanna checkerýn hassas modelini beklemekteyim. Diðer bir durum ise geçmiþte totm olmuþ tanklar mesela ekipman dozaj v.s yazýyorlar bakýyorum sürekli tanklarýnda fosfat emiciler takýlý. Baþka bir örnek ise aktif olarak pellet kullananlar ya da sývý karbon dozlayanlar. Ýlgi çeken bir tarafta bu sürekli olarak karbon kaynaðý kullananlar. (katý-sývý). sürekli tanklarýnda bunu kullanýp "mutlu" olmalarý basit mantýkla sizin yazýlarýnýzý doðrular nitelikte.Bu noktada sormak isterim;
* Karbon kaynaðý kullanýmýnda mercan ölümlerini aþmak mercanlarýn "beslenmesinden" mi geçmektedir.?
* Nitrat fosfat dozlarken karbon bu durumda ne oluyor bu da ayrýca kafama takýlmakta. Madem bir orandan söz etmekteyiz 106-16-1 karbonu nasýl dozlayacaðýz nasýl öleçeceðiz ve oraný bozmayacaðýz. Ya da karbonu bi ikiliden ayrý kýlan nedir ?
* Dozlama için kendimi feda edebilirim. Gerçi neden dozlayacaðýmý da bilmemekteyim. Deðiþiklik nasýl olacak kýsmý ilgimi çekiyor sanýrým.
Ayrýca;
0.3 grams of KNO3 will raise the nitrate level of 10 gallons of water 4.84 ppm
0.1 gram of KH2PO4 will raise the phosphate level of 10 gallons of water 1.84 ppm Kýsýmýnýn da doðru mu olduðunu sormak isterim?
-
Doðru yanýtlarý bulabilmek/verebilmek adýna önce yukarýda yazýlý olan sorularý/yorumlarý ayrýþtýrmaya çalýþtým.
Emrah, dilersen aþaðýdakileri bir gözden geçir, sormak/konuþmak istediklerin bunlar mý?
1- Elimde KNO3 var. Dozlama için beklemekteyim. 0.3 grams of KNO3 will raise the nitrate level of 10 gallons of water 4.84 ppm. Bu doðru mu? Bir tarafta sizin yazdýðýnýz yazýlar diðer bir tarafta ise nitrat dozlamalarý sonucu "mutlu" mercanlarým var diyenler.
2- Testlerimde sürekli 0 ya da 0'a yakýn deðerde nitrat okuyorum. Fosfat için elden çýkardýðým hanna checkerýn hassas modelini beklemekteyim. Ola ki dozlarým: 0.1 gram of KH2PO4 will raise the phosphate level of 10 gallons of water 1.84 ppm. Doðru mu?
3- Diðer bir durum ise geçmiþte totm -ayýn tanký- olmuþ akvaryumlar mesela ekipman dozaj v.s yazýyorlar bakýyorum sürekli tanklarýnda fosfat emiciler takýlý.
4- Baþka bir örnek ise aktif olarak bio-pellet kullananlar ya da sývý karbon dozlayanlar. Ýlgi çeken bir taraf da katý veya sývý olsun sürekli tanklarýnda bir karbon kaynaðý kullanýp "mutlu" olmalarý… basit mantýkla sizin yazýlarýnýzý doðrular nitelikte.(??)
5- Bu noktada sormak isterim; * Karbon kaynaðý kullanýmýnda mercan ölümlerini aþmak mercanlarýn "beslenmesinden" mi geçmektedir.?
6- Nitrat fosfat dozlarken karbon bu durumda ne oluyor? Bu da ayrýca kafama takýlmakta. Madem bir orandan söz etmekteyiz 106-16-1 karbonu nasýl dozlayacaðýz nasýl ölçeceðiz ve oraný bozmayacaðýz? Ya da karbonu bi ikiliden ayrý kýlan nedir ?
7- Dozlama için kendimi feda edebilirim. Gerçi neden dozlayacaðýmý da bilmemekteyim. Deðiþiklik nasýl olacak kýsmý ilgimi çekiyor sanýrým.
-
evet bu þekilde sýralanabilir. 4. maade için 0 no3-p04 arayýþý yada 0 da tutma amaçlý söylemiþtim. redfield oranýný hiçe sayýyor gibi.
-
Evet, sanýyorum sýkýntý þurada:
- Usta, elim dursa kolum durmuyor. Kolum dursa ayaðým durmuyor.. Ne olur söyle birþeyler dozlayalým..
Her ne hikmetse, birþeyler söylemedikçe söyleyenler kendi ürünlerini/ithalatlarýný satýyor. Çünkü pekçok hobici sürekli bir arayýþ içinde. Olmayan renkler, müthiþ bir büyüme gibi… Üzüldüðüm nokta, her iki konuda da pek çok makale yazmama raðmen bir “mucize” arayýþý bitmek bilmiyor.
Neyse, gelelim sorularýn yanýtlarýna:
1- Potasyum nitrat yerine kalsiyumnitrat daha tutarlý bir dozlama þekli. Bu nedenle öne çýkardým. Bu tür kimyasallar hazýrlamak söz konusu olduðunda öncelikle Merck kullanýlmasýný þiddetle tavsiye ediyorum.
Kontrol edelim: Ürün Kalsiyumnitrat Tetrahydrat (calciumnitrate tetrahydrate: http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium...e_tetrahydrate) ve moleküler aðýrlýðý 236 gram. Biliyoruz: her 1 mol calciumnitrat içinde 2 mol nitrat yer alýyor: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...um_nitrate.png
[/B]Kalsiyum (Ca): 20 gram (bkz. Moleküler aðýrlýk tablosu: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Periodic_table.svg ) ve kalsiyum Ca+2 olarak var olduðundan: 40 gram.
Su (H2O) 18 gram/mol. Su satýn alacaðýmýz üründe 4 molekül (tetra) olduðundan 72 gram. Böylelikle artýk biliyoruz: 236 – 72: 164 gram Calciumnitrate var ve -40 (Ca): 124 gram nitrat var.
Yalnýz burada unutmayalým 236 gram molekül aðýrlýðýnýn 124 gramý nitrat. Yüzde kaç dersek (124/236*100): yaklaþýk % 52,50 buluruz. (Her 100 gramda 17 g Ca ve 30,5 g su)
Evet gelelim sorumuza: 100 litre suyun nitrat deðerini 1 ppm (1 miligram/litre) yükseltebilmek için içinde 100 gram kalsiyumnitrat tetrahidrat çözdüðümüz stok solüsyondan kaç ml dozlamamýz gerekir?
- Usta kimya dersinin dibine geldin?
- Arkadaþlar hevesli, “nitrat” dozlayacak!! Ne deseydik: Bir tutam atýver, filan?
- Hiç sorma, bir dozlama verdin, kýrk tane eleþtiri aldýn, hatýrlarsan?
- C-Balance hikayesi? Ayný anda mý farklý farklý zamanlarda mý? Malum “hassas” çalýþýyoruz…
- Ben olsam kestrimeden “uysa da dozladým, uymasa da” der, geçer giderdim..
Evet, sorunun yanýtý yaklaþýk 3,60 ml diyebiilriz.
Bunu da açýklayalým: 100 litre suda 1 mg (1 ppm) NO3 arttýrabilmek için 100 mg (0,1 gram) NO3 dozlamamýz gerekiyor. Biliyoruz ki stok çözeltimiz 1 litre ve buna 100 gram kalsiyumnitrat tetrahidrat erittiðimiz de burada 52,50 gram NO3 var.
Matematik: 100 mg NO3 elde edebilmek için 100/0,525: 190,47 mg (0,19047 gram) kalsiyumnitrat tetrahidrat ihtiyacýmýz var. 1 litrede 52,50 gram NO3 var ise, 0,19047 gram için: 0,19047 x 1000/52,50: 3,63 ml.
Sonuç: 100 litrede NO3 miktarýný 1 ppm (1 mg/l) arttýrmak istiyorsanýz 1 litrede 100 gram kalsiyumnitrat tetrahidrat çözdüðünüz stok solüsyonundan 3,60 ml dozlamanýz doðru olur.
Þimdi gelelim, Potasyum Nitrat hikayemize..))