-
Dar Alanda Koca Tunzeler
Merhaba!
Bu benim forumdaki ilk mesajým ve böyle "az ama öz" bir forum bulduðum için mutluyum.
Ankara'dan hobici bir arkadaþ akvaryumunu satmaya karar verince bana nasip oldu ve ne zamandýr ertelediðim projeye "zorunlu" bir baþlangýç yaptým. Aldýðým akvaryum da dahili taþma kutusu var ve kutunun yanýnda pek bir iþe yaramayan 20-25 cm lik bir alan var. Ben de Tunze dalga motorlarýný ve dalga kutusunu bu alana yerleþtireyim diye düþünüyorum. Akvaryum, Amerikalýlarýn "peninsula" diye tanýmladýðý uzun iki kenarýný ve bir kýsa kenarýný açýkta býrakan bir tasarým. Eski mesajlara baktým da Ateþ Bey' de ayný tasarýmý kullanýyor. Bu tasarým gayet þýk ama akvaryumun kalanýný görsel anlamda temiz tutmak için bütün büyük Tunze'leri taþma kutusunun olduðu kýsa kenara yerleþtireceðim. Ve tasarýmý temiz tutmak için Tunze'nin dalga kutusunu ve 2 adet 6101'i taþma kutusunun yanýndaki boþluða yerleþtirmek istiyorum. Dalga kutusu tam köþeye, 2 adet 6101 de altlý üstlü olarak dalga kutusunun yanýnda duracak. Bir ihtimal taþma kutusunun altýna da 6105'i koyabilirim. Bu motorlar fiziksel olarak oraya sýðýyor ama biraz sýkýþýk duracaklar. Sizce bu tasarýmda sýkýntý olur mu?
-
Öncelikle foruma hoþgeldiniz.
Bence Wavebox'ý tam taþýrma kutusunun yanýna yaslayýn(eger ikisi de ayný geniþlikte ise gayet þýk durur). Ýki tane 6101'den bir tanesini wavebox'ýn yanýna yani camýn üst köþesine diðerini ise karþý çapraz köþeye yerleþtirip su çýkýþlarýný birbirlerine teðet geçecek þekilde çevirin. Böylece heryere ulaþan ve kumun tek taraftan kalkmasýný engelleyen bir akýntý elde etmiþ olursunuz.
Eðer bütün motorlarý sadece þýk gözüksün diye bir tarafa toplarsanýz.. ki ben önce bu þekilde yapmýþtým, karþý taraftaki kum, akýntýnýn etkisiyle zamanla aþýnýp motorlara doðru toplanmaya baþlar. Ta ki akvaryumun alt camý ortaya çýkana kadar. Bu konuda elimde pek resim yok ama akvaryumumun elimde olan resimlerini ekliyorum. Orada Tunze'lerin çapraz köþelere yerleþtirildiðine dikkati çekerim. Taþýrma kutusunun karþýsýndaki Tunze'nin kablosu akvarum kuþaðýna kablo tutacaklarý ile sabitlenip taþýrma kutusu tarafýndan dolap içindeki prize indirilmiþtir. Bu þekilde kabloyu taçýn arkasýna gizlemiþ olursunuz . Ama eðer taç veya kuþak kullanmýyorsanýz bunu gizlemek pek mümkün deðil.

-
Geçenlerde bir sohbet sýrasýnda geçmiþti 6095 motorlarýn performansý, verimi gözüme çarptý eklemek isterdim. Sizin görüþünüz nedir?
-

Yukarýda grafik gözükmüyor. Bir önceki mesajda verdiðim linkteki karþýlaþtýrma grafigidir
-
Emrah,
Bir önceki linkler gözükmediðinden bu grafik boþlukta kalýyor?
-
http://www.advancedaquarist.com/2013/4/review
bir önceki mesajda vermiþtim çýkmayan resmi silerken arada gitmiþ sanýrým.
-
Emrah,
Tunze fiyat listesinde yer alan karþýlaþtýrmalý video sanýyorum, bu grafiklerden daha açýklayýcý.
Özelde 6095 "wide flow" çalýþan ama 9.5 ton/saat dalga üreten bir cihaz. Bence grafiklerin tersine ileriye atýþ gücü -aðzý ve dalgasý çok geniþ olduðundan- göreli olarak (sözgelimi 6055) daha az. Kuþkusuz bu gözlemi 6095 kullananlar daha iyi sorgulayabilir. 6095 daha ziyade 100 cm'e kadar tanklarda kullanmak daha verimli olabilir veya 6105 kullanmasýna raðmen kimi bölgelere ulaþamadýðýnda - bu ben olabilirim..:
- destekleyici olarak kesinlikle 6095 kullanmalarýný öneririm.
Beklentii eðer suda "ciddi" bir girdap yaratarak her noktaya ulaþmak ise ve tank 100 cm - 120 cm arasýnda ise 6055 daha elveriþli olabilir.
Kimi tanklarda 130 ve üzeri, 6095 kullanan -sözgelimi Erkan Baygül - 6105'te karar kýldý. (Umarýnm baþlýk açarak kendi akvaryumunu "fizik" bölümüne koyar. Tabii sen de..:
)
Her çeþit deneyimin burada paylaþýlmasý yararlý olur.
-
6095 grafiði

6055 grafiði

grafikler advancedaquarist sitesiyle ters düþüyor. Ama sizin sölerinizi destekler nitelikte.
http://tunzeusa.com/6055-or-6095-nan...how-to-decide/