Balling ve Ca-KH katkıları
+

thread: Balling ve Ca-KH katkıları

Junior Member
    Mar 2012
    27

Güzel bir makale olmuþ elinize saðlýk.. En tatminkar geliþmeyi balling yaparken saðlamþtým o yüzden makale ilgimi çekti. Reaktörü býrakýp tekrar ballinge döndüreceksiniz beni

Merak ettiðim bir kaç soru var..

Dozlama arasinda boþluk oluyordu bu sistemde tam tersi ayný anda giriliyor..
    Peki deðerlerden herhangi biri saptiðinda müdale edebiliyorduk bu sistemde dengeyi nasýl saðlýyacaðiz.
    Akvaryumumuzun tüketimini belirlemek için kh deðerine göre mi günlük dozlama miktarini belirliyeceðiz.
    Yazdiklariniza göre dip çekiminin bu sistemde faydali olduðunu söylüyorsunuz sanirim..
    Su deðiþimi ne siklikta ve ne kadar yapilmali..

Junior Member
    Apr 2012
    17

Selam. Türkce karakterler icin þimdiden özür dilerim.
    Dip çekiminden kasýt gercek manada bir dip cekim mý? Yoksa sadece basit hali ile su degisimi mý?

Junior Member
    Apr 2012
    17

Ayrýca Hans Werner Balling Bey'de tam anlamýyla Türk tipi var.

Administrator
    Feb 2011
    356

‘Sistem “aþýrý” doymuþ’ deyimi ile ‘sistemde tüketim 2-3 dKH’ birbirine çeliþiyor gibi. Neden? Çünkü, bir karbonat tüketimi söz konusu ise, herhangi bir doymuþluktan söz edilemez. Kuþkusuz, karbonat tüketiminin yanýsýra Ca tüketimi de söz konusudur, demektir. Tabii ki bu durumda “büyüme” memnuniyet verici olur. O zaman, bildiðiniz dozlama uygulamasýna devam etmekte yarar var.

Açmak gerekirse, sabah KH akþam Ca verirseniz olmaz mý? Olur. (Biraz da yukarýda yazdýðým Ýngilizce’yi açmak adýna) Burada bir iddia söz konusu deðil.

Benim söylediðimi örneklemek gerekirse: Diyelim 200 litre bir tankýnýz var ve Ca 400, KH: 7. Balling yapýyorsunuz ve sabah sözgelimi 70 ml karbonat dozluyorsunuz. (Hatýrlarsanýz 2 litrelik çözeltimizde 168 gram NaHCO3 var. Buna göre tankýmýza 5,88 gram NaHCO3 verdik.) Þimdi suyun dKH deðeri 7 ise bunu 17 ile çarptýðýmýzda (sabit) mg/litre cinsinden 119 deðerini elde ederiz. Kýsaca suyun her 1 litresinde 119 mg karbonat, 200 litresinde (tankýn tamamýnda) ise 23.800 miligram, yani 23.8 gram karbonat buluruz. Dolayýsýyla, siz 5.88 gram eklediðinizde suyun KH deðerini (23.8 grama göre) yaklaþýk yüzde 25 arttýrýrsýnýz.

Bununla da kalmazsýnýz: Bu eklediðiniz karbonat yavaþ yavaþ suda yer alan Ca ile birleþerek Ca deðerini aþaðýya çekmeye baþlar. Ne zamana kadar? Akþama, sözgelimi Ca ekleyene kadar. Ayný durumu Ca için de verebilirim, ama bence gereksiz. Buraya kadar eðer, bir iyonik dengesizlikten söz edilen anlaþýlmadýysa, fazla uzun örneklemelere gerek yok..

Þimdi, daha önemli bir konuya gelelim: Her 2 çözeltiyi ayný anda dozladýðýmýzda bize getirilen karþý tez, akvaryumda oluþmasý ve canlýlar tarafýndan kullanýlmasýný umduðumuz Ca ve karbonatlarýn anýnda reaksiyona girerek çökmesi (precipitate)..

Üzgünüm! Aþaðýda izleyeceðiniz videoda Harvard Üniversitesi’nden hocam Profesör Harrison Ford, jedi talebelerine küçük bir ders veriyor.. Tahmin edebileceðiniz gibi, CaCl ve NaHCO3 çözeltileri birbirlerine “boca” ediliyor. Formül tahtada ve hocamýz soruyor:

- Jedi, söyle bana ne zaman çökelti oluþur?
    - Sabaha..

Ve evet, mikro partiküller birleþtiklerinde suspansiyon oluþturuyor ve yüzen parçacýklar görülebiliyor ama bir çökelti? Seyredelim:

Bir kez daha yineliyorum: Her akvaryumun ayrý bir hikayesi var. Hangi yöntemle memnunsanýz, ona sadýk kalýn.

Diðer sorularý yanýtlamaya çalýþacaðým..

Administrator
    Feb 2011
    356

Dozlama arasinda boþluk oluyordu bu sistemde tam tersi ayný anda giriliyor..
    Peki deðerlerden herhangi biri saptiðinda müdale edebiliyorduk bu sistemde dengeyi nasýl saðlýyacaðiz.
    Akvaryumumuzun tüketimini belirlemek için kh deðerine göre mi günlük dozlama miktarini belirliyeceðiz.
    Yazdiklariniza göre dip çekiminin bu sistemde faydali olduðunu söylüyorsunuz sanirim..
    Su deðiþimi ne siklikta ve ne kadar yapilmali..
    Sýrayla yanýtlamaya çalýþalým:

Deðerlerden bir sapma olduðunda: Sözgelimi Ca veya KH deðerleri arzuladýðýmýz seviyelerde oluþmadýðýnda ne yapacaðýz? - Balling sývýlarýyla.
    Akvaryum tüketimine göre Balling dozlamasý belirlenmez. Su hacmine göre belirlenir. Ýçerideki canlý sayýsý, büyüklükleri belirleyici rol oynamaz.
    Evet, dip çekimi akvaryumdaki tuzluluk seviyesini istenilen düzeyde tutmak için neredeyse kaçýnýlmaz.
    Su deðiþimi mümkünse haftada 1, deðilse en geç 10 günde 1, yüzde 10-20 düzeyinde yapýlmalý. Su deðiþiminin mercanlarda büyümeye neden olduðu ama neden böyle olduðu þimdilik tam olarak bilinmiyor. Bunu da bir not olarak düþmek istedim.

Administrator
    Feb 2011
    356

Selam. Türkce karakterler icin þimdiden özür dilerim.
    Dip çekiminden kasýt gercek manada bir dip cekim mý? Yoksa sadece basit hali ile su degisimi mý?
    Öncelikle foruma hoþgeldiniz. Güzel bir soru ve adresinizi tarafýma (arkuranel@hotmail.com) email atarsanýz, bir adet Salifert KH testi hediye olarak göndermek isterim.

Sorunun yanýtýna gelince: - Evet, dipten çekmek her zaman daha faydalý. Çünkü özellikle inorganik fosfat suda çökelti olarak yer alýr ve en azýndan taban kumu üzerinden su almak her zaman daha iyi sonuç verir. Kimileri, kumda yaþayan canlý organizmalarý gözardý ederek, biraz da "estetik" nedenlerle kumu aparat yardýmýyla havalandýrarak dip çekerler. Buna bir diðer gerekçe olarak her keresinde ölü bakteri kültürlerini tasviye ederek, yeni eklenen bakeri kültürlerine "alan" açmayý gösterirler.

Yalnýz, kum karýþtýrarak dip çekerseniz, suya mikro partiküllerin daðýlmamasýna özen gösermek gerekir. Çünkü "mikro" tortularýn mercanlar tarafýndan hýzla tüketilerek adeta "yem" olarak bünyelerine alýndýðýný ve sonuçta canlýlarýn karardýðýný, kahverengileþtiðini unutmayalým...

Administrator
    Feb 2011
    356

Ayrýca Hans Werner Balling Bey'de tam anlamýyla Türk tipi var
    -Evet, babasý Niðde'li...))

Junior Member
    Apr 2012
    17

Ali Rýza Bey;

Öncelikle nazik davranýþýnýz ( kh test ) için çok teþekkür ederim.

Sizinle ve hobici arkadaþlarla bu topiði ilk okuduðum zaman ve sonrasý ile ilgili
    yaþadýklarýmý paylaþmak isterim. Bende bir cok arkadas gibi yaptigim test sonuclarina
    göre; 3'lü bir dozaj pompasý yardýmý ile Kh, Ca, Mg ve dýþarýdan elle trace dozluyordum.
    Tanký kuralý 2-3 ay kadar oldugundan canlý yükümde dolayýsýyla az olduðu için makul tüketim
    miktarlarý ile gerekli degerleri saðlýyordum. Ama aklýmda tam anlamýyla gercek manada Balling
    yapmak vardý. Topiði okudum. Gerekli malzemeyi merck markalý ürünlerle temin ettim. 3 ayrý
    karýþýmý hazýrladým. Tankým 400 lt ve az önce belirttiðim gibi canli yüküm de az olduðu icin ve de
    geliþmeleri takip edip uygun ml ayarýný bulmak icin Bubble magus pompamla her karýþýmdan 100'er
    ml. 5dk. ara ile (cihazýn özelliði min. 5dk. ara verilebiliyor."yoksa ayný anda dozlamayi deneyecektim.")
    ve günde 24 parçada dozladim. Belirli bir süre sonra 7-7,5 olan Kh düzeyim 9,5 seviyelerine, 400 olan Ca
    düzeyim 480 seviyelerine, 1300 olan Mg düzeyim 1450 seviyelerine çýktý. Rowa karbon ve Rowa phos
    kullanmama raðmen suda belirlinbir seviyede bulanýklýk meydana geldi. (Bu arada su degisimi haftalýk olarak
    hiç aksatilmadi)

Yaptýgým test sonuclarýna göre 100'er ml dozlama miktarýný kademeli olarak azaltarak olmasý gereken degerlere
    ulaþtým. Ama ne olursa olsun 3 karýþýmdan da hep ayný oranda dozladim.

Sonuc ve sorular:
    @ Acaba her 200lt icin 70ml kuralýný uygulayip 140 ml ile baþlayýp, devam etsem nasýl bir sonuc çýkardý?
    @@ Uygulamada ki hata herkesin kafasýndaki soru iþareti dozlama zamaný mý?
    @@@ Dozlamayi 24 parçaya bölmek hata mý?

Tecrübelerinize göre beni yönlendirirseniz cok sevinirim.

Senior Member
    Feb 2012
    ANKARA
    158

Ali Rýza abi dip çekimi ile ilgili birde deniz hýyarlarýnýn geceleri kum üzerindeki hareketleri ve kumu süzmelerinden dolayý gece oluþan çökeltiyi daðýttýðý söyleniyor.Beslenebilmek için kumu süzdüðü zaman sistemlerindeki asit sebebi nedeniyle kalsiyum ve karbonata dönüþtüðü açýklanmýþ.Kenneth Schneider önderliðinde yapýlan bir araþtýrmada..Avusturalya'da büyük Resif bölgesinde.
    "Ýnsan dilinin altýnda gizlidir."

Administrator
    Feb 2011
    356

Þimdi, Balling sývýlarýný ve dozlarýný tekrar hatýrlayalým:

Dozlarýn hepsi, 2 litre saf RO suyuna olmak üzere 3 ayrý bidona hazýrlanýyor:

1- Ýlk çözelti: 2 litre RO suya 168 g Sodyum Bikarbonat (NaHCO3)
    2- 2’inci çözelti: 2 litre RO suya 50 gram NaCl içermeyen “tuz” (Tropic Marin ProSpecial Mineral)
    3- 3’üncü çözelti: 2 litre RO suya önce 147 gram Kalsiyum Klorid Dihidrat (CaCl *2H2O) çözündürülecek, ardýndan ayný çözelti üzerine 34 gram Magnezyumchloride-Hexahydrate (MgCl2*6H2O) çözülecek.

Her birinden 200 litre akvaryum suyuna günlük 70 ml dozlanacak.

Duruma bakalým:
    3 ayrý karýþýmý hazýrladým.
    Bu 3 ayrý karýþým yukarýda yazýlý olanlar ise, arada 5 dakika da býraksanýz, suda bulanýklýk olmamasý gerekir. Endiþem Ca, karbonat ve Mg sývýlarýnýn 3 ayrý sývý olarak mý hazýrlandýðý? Deðilse, devam edelim:
    Belirli bir süre sonra 7-7,5 olan Kh düzeyim 9,5 seviyelerine, 400 olan Ca düzeyim 480 seviyelerine, 1300 olan Mg düzeyim 1450 seviyelerine çýktý.
    Suyun 400 litre olduðundan yola çýkarak ve her birinden günlük yalnýzca 100 ml dozlanmasýna raðmen bu deðerleri nasý açýklarýz? Bir tek yanýtý var: Hazýrladýðýnýz sývýlarda bir sorun var.

Yaptýgým test sonuclarýna göre 100'er ml dozlama miktarýný kademeli olarak azaltarak olmasý gereken degerlere ulaþtým. Ama ne olursa olsun 3 karýþýmdan da hep ayný oranda dozladim.

Sonuc ve sorular:
    @ Acaba her 200lt icin 70ml kuralýný uygulayip 140 ml ile baþlayýp, devam etsem nasýl bir sonuc çýkardý?
    @@ Uygulamada ki hata herkesin kafasýndaki soru iþareti dozlama zamaný mý?
    @@@ Dozlamayi 24 parçaya bölmek hata mý?
    - Güzel bir sonuç çýkmasý gerekir. Çünkü dozlar içlerindeki molekkülerin aðýrlýklarýna göre hesaplanarak veriliyor. Bu nedenle canlý yüküyle bir ilgisi de yok.
    - Hayýr. Dozlama zamaný, diye bir etken söz konusu deðil.
    - 24 parça, arada 5 dakika farklar ile gün içerisinde 2-3 saatlik sapmalara neden olabilir. Bu nedenle 24 doz yerine 5-10 doz daha saðýklý olur. Böylelikle 5 dakika fark sonuçta ciddi bir sapma yaratmaz.

Bu arada 2 firma daha ayný anda dozlama yeteneðine sahip doz makinasý yaptýlar...)) Artýk seçenek çoðaldý...))))

+