-
Ca Reaktörü ve PH
Ca Reaktörü içerisindeki PH deðerinin 6.2 olmasý gerektiðini bilinmektedir. Peki bu deðer tam olarak 6.2 deðil de 6.3 olursa ne olur?
-
Kalsiyum reaktörlerinin amacý akvaryuma kalsiyum karbonat (CaCO3) saðlamak. Bu amacý gerçekleþtirebilmek üzere mümkünse aragonit, deðilse mercan (oolit) kýrýðýnýn üzerine CO2 (karbondioksit) dozlamak reaktörün tasarýmýný belirler. Burada çýktý suyunun pH'sýnýn 5,8 ile 6,2 arasýnda bir deðerde olmasý istenir. Altý ya da üstü her aksi deðerde suya CO2'nin sulu çözeltisi olan karbonik asit (H2CO3) dozlanýr Bu akvaryumda pH'nýn düþmesine ve istenmeyen bazý alg oluþumlarýna yol açar. Çünkü karbonik asit suda H+ (hidrojen) ve HCO3- ((bikarbonat) iyonlarýna çözünür.
Her ne kadar Schuran Türkiye temsilciliðini kendi irademizle 1 yýl kadar önce býraktýysak da JetStream Ca reaktörleinin performans çizelgelerini iliþikte bulabilirsiniz:
(http://freepdfhosting.com/21011ae0bb.pdf
-
Ca reaktörlerinde, özellikle Schuran Jetstream modellerinde, çýkdý suyunun ph deðerini 5.8 ila 6.2 tavsiye edilir.
6.2 ile 6.3 arasýnda çok ciddi bir fark yaratacaðýný düþünmüyorum.(Ph metrenin kalibrasyonu yapýlmýþ varsayýyorum)
Bubble counter daki Co2 sayýsýna göre girdi suyu, doðru ayarlanmýþ ise zaten genelde 6.1 - 6.2 ph okursunuz. Ph 5.8 lerin altýnda okuyor iseniz zaten girdi suyu yeterli deðil veya Ca reaktörü týkanmýþ olabilir.
6.5 lerin üzerine çýkýyorsa zaten su giriþi fazla ve beraberinde reaktörün þiþdiðini görebilirsiniz.
-
Ben Korallin kullanýyorum 6,2 olmak zorunda deðil zaten dünya nýn kabul ettiði bir reaktör 6,5 da rahatça akvaryuma gereken kadarýný veriyor.
-
Schuran'nýn kitapçýðýnda Pico için sölüyorum ýsrarla söylenen PH miktarý 6,2'dir. Bunun üzerinde verim alýnamayacaðý açýkça belirtilir. Herhalde çalýþma prensibi ile alakalý tahminim.
Korallin için ise 6,5-6,8 arasý denmiþ kullanýcý kýlavuzunda zaten her ikisi farklý prensiple çalýþýyor.
Korallin kullanma kýlavuzu;
http://www.korallin.com/europe/manual.pdf
-
Kullandýðýmýz reaktörler için önerilen PH deðerlerini yakalýyorsak, sorun yok demektir.
Ben Schuran Pico kullanýyorum ve çýktý suyun PH'sý 6.1
-
Bence hangi calsium reaktörünü kullanýrsanýz kullanýn reaktöre su giriþ ve çýkýþýnýzý - Co2 bubble counter ile arasýndaki düzenli dengeyi en iyi,
ayarlanabilir dosaj pompasý ile saðlayabilirsiniz. Bende bir dönem schuran pico kullanmýþtým. En son bubble counter ile su giriþ ayarýný dengede tutturabilmek için, son çare dosaj pompasý kullanarak olayý bertaraf ettim.. tabi buda ph ýmýn doðru oranda hareket etmesini saðladý.
-
Katýlýyorum. Schuran kalsiyum reaktörleri için dozaj pompasý kesin çözüm.
-
Göreceðiz
Cmts Aquamedic Sp 3000 taktým normalde dakikada 50 ml veriyor. Ben zaman ayarlý flaþör röle ile 15 sn çalýþtýrýyorum 45 sn durduruyorum toplam dakikada 13-14 ml su geçiþi oluyor reaktörden(Pico). Umarým efektif bir þekilde KH artýþý yaþarým. Olmaz ise Korallin reaktöre dönüþ yapacaðým. Akv 450 lt SPS yükü fazla ama picolar hakkýnda bu litrajda ve yükde dozaj pompasý ile yabancý forumlardaki akv günlüklerinde olumlu yorumlar ve geliþmeler gözlemliyorum. Umarým efektif olur. Ateþ sende þu an mercan olmadýðý için tam sonucu gözlemleme þansýn olmayabilir. Ben hafta sonu testlerden sonra umarým güzel haberi verebilirim. Bu arada dakikada 70 baloncuk CO2 giriþi var.
-
Orhan, ben dozaj pompasý olarak IKS VARIO LP 180 kullanýyorum. Minimum su veriþi dakikada 9,0ml. maximum saatte 5,4lt.
Ben en kýsýk ayarda kullanýyorunm yani dakikada 9,0ml. Bu cihaz,1 tam dönüþünü tamamladýðýnda ortalama 3,0 ml su veriyor ve en düþük dakikada 3 (10 saniye çalýþýp 10 saniye duruyor) dönüþ yapýyor ki bu da 9,0ml eder. Reaktör çýkýþ suyu 6.1 - 6.2 PH'a sahip, KH olarak da test yapmayý denedim yanýlmýyorsam 60 dkh civarýndaydý.
Dediðin gibi bende þu anda mercan yükü olmadýðý için herhangi bir yorum yapamam. Belki de yoðun SPS yüklü 550lt bir akvaruma Schuran Pico yetmeyebilir. Denemek lazým.