-
Fikri olan kimse yok mu?
Ayrýca merak ettiðim bir þey daha var! Renkleri kaybolmuþ, koyulaþmýþ, deformasyona
uðramýþ mercanlar su þartlarý normalleþince eski formlarýna dönebilirler mi?
-
Merhaba,
En baþtan baþlayalým.
16 Mart 2017 deðerler:
mg: 1320
ca: 500
no3: 10
po4: 0,35
reaktör çýktý kh: 40
kh: 10
29 Mart 2017 deðerler:
Reaktör kapatýldý.
Fritz tuz ile düzenli su deðiþimi.(Haftalýk % 20)
mg : 1320
ca: 480
no3 : 3
po4 : 0,19
kh : 7
Görüldüðü gibi su deðiþikliklerinin de etkisiyle Nitrat ve Fosfat deðerlerinde ciddi bir azalma var. Bu “iyi” bir geliþme ama konumuzþla ilgisi yok..
Asýl sorun Ca ve KH deðerlerinde. Aradan geçen 13 gün içinde ve su deðiþikliðine raðmen Kalsiyum 500’den 480’e, KH ise 10’dan 7’ye geriledi. Çünkü JetStream 1 Kalsiyum reaktörü devreden çýktý.
Ýlker Bey devamla diyor ki:
“Daha önce 2-3 sene kadar JS1 ile yoðun sps + lps karýþýk bir þekilde KH: 9 'larý geçmeyecek þekilde bir ayar tutturmuþtum. Ca : 420 seviyelerindeydi. Reaktör çýktý KH 36 - 42 dkh ayarladýðým zaman bir sýkýntý görmüyorum, gibi geliyordu.
Tabi büyük sps'ler tanktan çýkýnca tüketim düþtü. KH ve Ca yükseldi, diye düþünüyorum.”
Burada üzerinde yoðunlaþýlmasý gereken konu bu mu: “büyük sps'ler tanktan çýkýnca tüketim düþtü. KH ve Ca yükseldi.”
-Usta, çok bilimsel yazýyorsun gene…Bizi yoruyorsun.. Sanki sen de yorgun gibisin..
- Haklýsýn.. Bu hobiyi iyi yapan pek çok arkadaþým kendince gerekçelerle tanklarýný kapatýyor ve bu beni yoruyor..
- Ama yeni girinler de var?
- Doðru ama sanki çýkmaya çalýþanlar, çýkanlar daha çok..
- Zamana yaysak?
- Evet. Yeter ki bu zaman içerisinde büyük yanýlgýlar peþinde koþmasýnlar…
Konuya dönersek, kendimizi kapana yakalattýk, gibi. Deðil mi?
Soruyu biraz daha ileri götürelim: “Suda yüksek KH ve Ca deðerleri vardý. SPS ve LPS mercanlar JS1 sayesinde hýzla büyüyordu. Ne zaman büyük mercanlar çýktý, Ca ve KH anormal yükseldi. Ayar bozuldu..”
Üstelik kimi “kaynaklar” yüklü SPS tankýný JetStream Pico kaldýramaz, diyorlar:
“JS1' i seviyorum. Ayrýlmak istemiyorum. Duygularým "JetStream 1 bu tankýn neredeyse “ölüm” makinasý." ifadesiyle tamamen ters orantýlý.
Pico için de doðruluðu tartýþýlýr kaynaklardan edindiðim bilgilere göre dolu bir sps tankýnýn yükünü tek baþýna kaldýramayacaðý...Fikri ve tavsiyesi olan var mý?”
Ýlker beyden ricam, bu kaynaklarý bizlere açýklamasý. Neden bu kaynaklar gelip bu konuda yazmazlar, merak ederim. Kiþiler fikirlerini özgürce paylaþsýnlar istediðimiz için bu forumu kurduk. Yeter ki burada yazýlanlarý kaynak belirtmeksizin baþka forumlarda paylaþmasýnlar!!
Sözgelimi þöyle diyebilirler: “Bir tankta, 400 litre bile olsa, onlarca sert mercan varsa, Pico yetersiz kalýr, çünkü ürettiði kalsiyumbikarbonat (CaHCO3) mercanlarýn gereksindiði oranda CaCO3 olarak yansýmaz, ürettiði de yetersiz kalýr.. Çünkü…”
Devam ettirmeyelim!!
Doðrudan durumu açýklayalým; olay böyle baþladý:
“P.E.M.B.E’ yi bulma yolculuðu baþlasýn artýk.
Ýþe, kocaman olmuþ (camlara dayanan) SPS’leri tanktan çýkarmakla baþladým. (Renkleri kaçmýþ ve alttan ölüme yakalanmýþ olanlardan.)
Neyse ki ortalýk biraz toparlanma baþladý gibi…”
Bir önceki mesajda kalsiyum reaktöründe olan biteni formül ile açýklayarak, reaksiyonlarýn koþullara göre “çift taraflý” çalýþtýðýný yazdým. Hatýrlatmak isterim:
Calcium + Hydrogen Carbonate =Calcium Hydrogen Carbonate = Calcium Carbonate + Carbonic Acid
Reaktörlerin üretim deðerlerini de daha önce link olarak attým: http://freepdfhosting.com/21011ae0bb.pdf
Görülebileceði gibi Pico’nun max çýkýþý 3.6 litre/saat iken JS1 max 9 litre/saat çýktý suyu verebiliyor. Birinde max 20 KH çýktý suyu alýnabiliyor, diðerinde yaklaþýk 30 KH. Bu deðerler arttýrýlan kabarcýk sayýsý ile doðru orantýlý olarak hesaplandýðýna göre, neden mercanlarda ölüm baþladýðý –her zaman ölüm olacaðý sanýyorum çok açýk olarak anlaþýlabilir. 9.6 litre/saat çalýþan JS1 baþka deyiþle saatte suya yaklaþýk 10 litre 30 KH çýktý suyu verecek –ki Ýlker beyin akvaryumunda bu 40 KH idi- bu kadar yoðun KH tabii ki bir o kadar yoðun karbonik asit ile birlikte suya takdim edilecek. Bu su bu sikleti nasýl kaldýrsýn??
Þimdi, Ýlker beyin kaynaklarýný buraya yazmaya davet ediyorum.. Ola ki benim gözümden kaçanlar vardýr..
Son olarak Ýlker bey sorar:
“Ayrýca merak ettiðim bir þey daha var! Renkleri kaybolmuþ, koyulaþmýþ, deformasyona
uðramýþ mercanlar su þartlarý normalleþince eski formlarýna dönebilirler mi?”
Bunu da yarýn yanýtlayacaðým. Rengi pembe iken kahverengiye dönen mercan sahiplerini de beklerim..