Skimmer ve Dalga motorlarının bakımı
+

thread: Skimmer ve Dalga motorlarının bakımı

Administrator
    Feb 2011
    Ýstanbul
    21

Skimmer ve Dalga motorlarının bakımı

Skimmer Bakýmý
    -Skimmerlarda max performans için,toplama kabýnýzýn iç boðaz kýsmýný sürekli temiz tutmaya çalýþýn.
    -Skimmer gövdesinin temizliði bazý kullanýcýlar tarafýndan çok dikkate alýnmaz.Ýç gövdede ve reaksiyon haznelerinde oluþan yaðlanmalar veya coralin algler,köpüklerin hareketini yavaþlatýr.En azýndan yýlda 1-2 kez temizlenmesi skimmer'ýn performansýný artýracaktýr.Burda temizlerken kimyasal ürünler ile deðil, tatlý su ve yumuþak bir sünger ile temizlenmesi daha doðru olacaktýr.
    -3-4 ayda bir (akvaryuma göre deðiþebilir) skimmer motorunuzun, rotor,yatak ve pinlerini temizleyin.Hava emiþ ve nozzle kýsýmlarýný temizleyin.
    -Skimmer motorlarýnýzý, þehir þebekesinden kaynaklanabilecek voltaj dalgalanmalarýna karþý,Voltaj koruyucu kullanýn.Tavsiyem servo sistem regulator tercih edin.

Administrator
    Feb 2011
    Ýstanbul
    21

Dalga motorlarýnýn bakýmý
    -Akýntý motorlarýnýn üzerleri akvaryum içinde zamanla algler ile kaplanýr.Bu oluþan algler, motorun su emiþ kýsýmlarýný kapladýkça motorun performansýný düþürür ve motor daha az su emiþi yaptýðý için zorlanýr.Buda motorlarýn ýsýnmasýna ve yataklarýn deformasyonuna neden olur.Pek çok akýntý motorlarýnýn arýzalanmasýnýn nedeni geç yapýlan bakýmlar ve þebekeden kaynaklanan voltaj gerilimleridir.
    3-4 ayda bir su emiþ kýsýmlarýný (suyun dýþýnda) temizlememiz motorlarýmýzýn ömrünü uzatacaktýr.
    Rotor ve yatak kýsýmlarýnýn sýk sýk temizlenmesi, dalga motorunun performans kaybýnýn önüne geçecektir.
    Kimyasal temizlik sývýlarý motorun kablo ve baðlantý kýsýmlarýna zarar verebileceðinden dolayý kimyasal kullanmamanýzý öneriyoruz.

Moderator
    Feb 2011
    63

Skimmer motorlarýnýzý, þehir þebekesinden kaynaklanabilecek voltaj dalgalanmalarýna karþý,Voltaj koruyucu kullanýn.Tavsiyem servo sistem regulator tercih edin.

Motorlar için aþaðýdaki özelliklerdeki gibi bir koruma yeterli olur mu?

SurgePro 6'lý - Surge Protector

SurgePro 6'lý - Surge Protector Özellikleri
    714 Joules koruma kapasitesi, 19500 Amper maksimum akým, 6000V Maksimum pik gerilimi,
    EMI/RFI gürültü filtresi,
    Aðýr hizmet sýnýfý kablo ve fiþ,
    5 adet standart, 1 adet adaptör çocuk emniyetli priz,
    10 Amper otomatik sigorta,
    Koruma Led ýþýðý,
    Saða açýlý kullanýþlý priz tasarýmý
    Iþýklý On/Off anahtarý
    Yanmaz malzemeden üretilmiþ kasa.

Administrator
    Feb 2011
    Ýstanbul
    21

Bu tip amper korumalý prizler,þebekeden gelebilecek yüksek ve düþük voltajlara karþý etkili olamýyorlar.Bu prizler daha çok amper koruma üzerine üretilen cihazlar.
    Elektrik kesilmelerinden sonra gelen ilk voltaj çoðu zaman düþük oluyor.Yada özellikle gece 12 den sonra voltaj 240 larý bile bulabiliyor.Yazýn özellikle klimalarýn çok çalýþtýðý aylarda þebeke voltajý semte göre 170 volt lari bile bulabiliyor.
    Bu durumlarda Servo trafolu regülatörler,kapasite büyüklüðüne göre akýmý sakladýklarý için 170 volta inse bile 220 volta akýmý çekebiliyorlar.Bunu akýmý belli süre akü gibi saklýyorlarda diyebiliriz.
    Regülatör kapasitenizi kullanacaðýnýz motorlarýn watt larý belirleyecektir.
    Örneðin ben, 3 akýntý motoru,1 geri dönüþ motoru,1 skimmer motoru için 3.5 kw kullanýyorum.Motorlarýn toplam watt deðerleri 140 watt. Normalde 2.5 kw bile yeter.Burda kapasite ne kadar büyük olursa sakladýðý akýmda okadar fazla ve uzun süreli oluyor.
    Online ups de önerilebilir ama üzerlerindeki aküler her nekadar 2 yýl garanti verselerde 1 yýl sonra bozuluyorlar ve garantiye dahil etmiyorlar.Bu sebeble ben tercih etmiyorum.

Junior Member
    Mar 2011
    Ýstanbul/Bakýrköy
    1

Bubble King mini 180 kullanýyorum.Gövde temizliðini yapsam da motoru sökmeyi bir türlü beceremedim.Bir püf noktasý varmý dýr?

Moderator
    Feb 2011
    63

Aþaðýdakiþ linkten Bubble King Mini 160 - 180 - 200 'ün manuelini PDF olarak indirebilirsiniz.
    Orada cihazýn nasýl söküleceði hem yazýlý hem resimlerle anlatýlmýþ.

http://www.royal-exclusiv.de/forum/w...08%2007_gb.pdf

+