-
Renk aldıramadıðımız mercanlar
Bir çoðumuzun baþýna gelmiþtir.Bazý türleri akvaryumlarýmýzda bir türlü renk aldýramayýz yada yaþatamayýz.Bu bölümde bu türleri paylaþalým.
Ýlk örnek benden olsun
1.resim referans mercanýmýz.
2.Resim ithalattan gelip akvaryumda 2 ay sonra aldýðý renk
Bu tür için farklý akvaryumlarda 3 denemem oldu ve hepsinde ayný tepkiyi verdi.
edit: imageshack sitesinde oluþan sorunlar nedeniyle aþaðýda yer alan resimler tarafýmdan eklendi... Bu acropora Melev'in akvaryumundan örneklendi.. ARK, 28.o4.2012

-
Ýlk resim mercanýn olmasý gereken renkleri.
2. Resim akvaryumda 2 ay sonra aldýðý renk.Dikkat edilirse ilk resimdeki mercan three color.
Yani 2 resimdeki renklenme kötüye gittiði için konuyu ''Renk aldýramadýðýmýz mercanlar'' þeklinde yaptým.
-
Hepimiz biliriz, mercanlar ithalattan ilk geldikleri zaman canlý ve açýk tonlu renkle sahiptirler. Fakat bu renkler ister mavi ister pembe isterse yeþil olsun her hobicinin veya ithalatçýnýn akvaryumuna girdikten sonra koyulaþmaya baþlar hatta yetersiz sistemlerde bu renk kahverengiye döner. Peki bunun sebebi nedir? Akvaryumda en iyi sistemi dahi kursanýz, mercanlar renkerini kaybetmese bile renkerde illa ki bir derece koyulaþma oluyor.
Sebebi akvaryum suyundaki demir oranýn fazla oluþu olabilir mi?
Bu renk koyulaþmasýnýn önüne geçmek için neler yapabiliriz?
-
Unutulmamalýdýr ki ithalattan gelen mercanlar her ne kadar kültür olduðu söylensede denizde yetiþtirilmektedir ve kendi akvaryumlarýmýza girdiklerinde adapte olmalarý zaman alabilir. Bunu bir kenara koyalým.
Renklerdeki koyulaþmanýn pek çok sebebi olabilir.
- Eksik veya fazla aydýnlatma
- Uygun olmayan spectrum deðerleri.Mesela çok mavi tonlarýn tercihi gibi..
- Ýçerideki mercan yoðunluðuna uygun atýlmayan (genelde doz aþýmý yapýlan) element ve aminoasitler
- Yetersiz veya fazla iç akýntýlar.
- Biolojik sebebler vs....
Daha çok sýralayabiliriz.Sebeb budur demek çok zor. Zaten bu hobyi keyifli yapan da bu bence.
Her þartý eksiksiz yerine getirseniz bile, bazý türler akvaryum seçebilirler.
Örneðin ,çok zor denen Acropora granulosa veya lokani, coraliniana, loripes gibi türlere bakarken, Montipora digitata bir türlü istediðiniz gibi olmayabilir.
Örnekleri çoðaltabiliriz.
Burada kendimize sormamýz gereken soru akvaryuma eklediðimiz canlý türünün istediði þartlarý oluþturabiliyor muyuz?
-
Kimi öngörülere katýlmakla birlikte konuya farklý bir açý getirmek istiyorum:
1- Sabýr: Ýlk faktör. Baþlangýcýndan itibaren "nasýl" bir akvaryum arzuladýðýmýz çoðu zaman plansýz, programsýz ve aceleci bir geliþme içersine itiliyor. Bekleme süreleri kimi "kestirme" yöntemlerle (sözgelimi canlý kum, canlý su) kýsaltýlýyor. Destekliyorum ama hemen ardýndan akvaryumun "olgunlaþma" süresi böylelikle "es" geçiliyor: Ayný anda balýk, temizlik ekibi, yumuþak mercanlar ve hatta sert mercanlar akvaryuma ekleniyor. Oysa biyolojik ve kimyasal dengelerin oluþmadýðý ortamda sert mercanlarýn "beklenen" düzeyde yaþayabilmeleri olanaksýz.
Burada hemen belirtelim: Mercanlarýn -özellikle sert mercanlarýn- renkelerinin kahverengiye dönmesi mercanýn bir savunma mekanýzmasý sonucu. Zaten burada sorgulanan da bu: mercana bizler nasýl bir "saldýrý" gerçekleþtiriyoruz?
2- Kuyruklu Yalanlar: Doðru yalan söylüyoruz ama biraz abartmýyor muyuz? Mercanlara verilen mesaj þöyle.. diyelim bir Euphyllia (hammer coral?) ile sohbet halindeyiz:
- Biliyor musun nerdesin? Tam da Great Barrier Reef'in göbeðindesin...
- Ya yalan söyleme.. Senin evinde akvaryumun içindeyim...
- Yok caaaným.. Bak sana ne güzel ýþýk düþüyor, su pýrýl pýrýl, akýntý enfes.. daha ne olsun?
- Atma þimdi! Iþýk senin gözüne göründüðü gibi düþmüyor üzerime.. Su biyolojik açýdan berbat.. Attýðýn saçma sapan katkýlardan korunmaya çalýþmaktan yoruldum.. Akýntý desen.. yok gibi bir þey...
- Tabii þimdi Great Barrier Reef gel-git döneminde o yüzden..
- Yalannn ! Kuyruklu yalan!!
-
-
Doðadaki iyonik dengeyi saðlayamýyoruz asýl neden bence su kimyasý.
Demir olayýna gelince tuzlarýn birçoðunda demir oraný yüksektir .
Genelde bu demir safsýzlýklarla tuza ulaþýr. Bir tuz üreticisi olarak
yaptýðýmýz araþtýrmalarda %99,3 Saflýktaki Nacl 'de bile doðadakinin 10 katý
demir bulunuyor. Demirin fazlasý size yosun ve renklerde kararma olarak geri döner.
Tek neden Demirdir demek doðru olmaz etkenlerden biri diyebiliriz.
Renklerin kararmasý kimyasal açýdan iz elementlerin fazla oluþundan veya eksik
oluþundan kaynaklandýðýný düþünmekteyim. Yani dönüyoruz dolaþýyoruz
tuzlarýn iyonik dengesine geliyoruz 
Not:Gökhan beyin akvaryumunda ekipman ve ýþýk açýsýndan bir bir eksik olmadýðýný bildiðim için kimyasal açýdan olaya yaklaþtým.
Sistemlerinde ekipman sorunu olanlar yazýmý kaile almasýnlar
-
Renklerde kararma deðil açýlma oldu.
Hangi demirden bahsediyoruz?
Kimyasal formülü yazar mýsýnýz?
-
Selamlar,
Yaklaþýk olarak 3-4 aydýr SPS akvaryumunu yürütmeye çalýþýyorum. Aslýnda vesile olan Gökhan kardeþimizin ön tanýmlý öðretilerinin üzerine kendime ait yaramaz çocuk edesýyla uyguladýklarýmla da baþarý saðlamaya çalýþýyorum. Þanslýyým belki bilemiyorum ancak mercanlarýn renk almasý konusunda yazacaklarým ne oranda tecrübe açýsýndan önem arz eder onu da bilemiyorum. Ancak sonuç olarak mercanlarý anlamayý, dinlemeyi ve gözlemlemeyi severim. Balýklar açýsýndan bunu yapmýyorum aramýz iyi. Bazen bizlerin de süreci sorunlara veya keyifsizliðe ittiðini bilmemiz gerek diye düþünüyorum. Son derece üst noktada SPS mercan rengi seyretme keyfi yanýnda þansýna sahip olduðumu düþünüyorum. 3-4 aylýk süreç yetersiz diye düþünülebilir ancak eðer mercanlarýnýz son derece saðlýklý alýnmýþ olmalarýna raðmen üzerine çýkýyorsa yapýyý korumak yolunu seçmek mantýklý olsa gerek.
Bir hafta önce hatýrý sayýlýr boyutlarda bir Acropora poliplerini çekti ve kahverengi olmaya döndü. Diðerleri tepkiyi tam vermedi belki ama bir yanlýþ olduðu belliydi. Elbette az önce belirttiðim gibi bizler bazen basit yanlýþlarý faydalý diyerek yapmaktayýz, en azýndan kendi adýma böyle oldu. Mercanlarý beslemeyi seviyorum ve geçen haftaya kadar ciddi anlamda besleme gerçekleþtirdiðimden su deðiþimlerini sýk yapýyordum ama bir yandan da otomatiðe baðlanmýþ olan Kh ve kalsiyumu Tropicmarin Bio ile yapmaya devam ediyordum. Mantýk olarak fazla oranda su deðiþimi yüzünden zaten tuzlarýn marka içeriðindeki olaðan deðerler akvaryumda oluþuyorken üzerine Kh ve kalsiyum eklenmesi yoðunluklarýný uç noktalara çýkarýyordu. Fakat bunun sorun yarattýðýný camlarda ve dekorun hiçbir yerinde alg oluþmamasýndan düþünebildim. Ýþin test kiti eksikliði veya acemi hatasý kýsmý þahsýma aittir. Fakat buradan kendi adýma çýkardýðým; yüksek Kh ve kalsiyum oranlarýnýn da renk konusunda önemli olduðudur. Düzeltince zaten hýzlýca eski renk kazanýlmýþ oldu.
Mor, mavi, kýrmýzý örnek olarak daha zor renkler anladýðým kadarýyla ancak ben bu zaman diliminde bu renklerin sevdiðinin besin, ölçülemeyen ama var olan Nitrat ve Fosfat deðerleri olduðunu gördüm. Potasyum klorür, Potasyum iyodür ve besin, besin tanýmý içine amino asit, karbonhidratlar eklenebilir. Bu kadar besin ama nasýl az atýk sorusu burada cevap bulmasý gereken oluyor. Elbette ekipman gücü ama ekipman gücüne destek olacak tecrübe gücü de þart gibi görünüyor.
Sevgiler...
-