- Usta uzun süredir sesin çýkmýyor? Nedir, savunmaya mý çekildin?
- Anlayamadým?
- Hakkýnda bir yýðýn suçlama ve komik yakýþtýrma var…
- Söz, sahibini baðlar…Belki bu yüzden bu hobi hak ettiði noktaya gelemedi?
- Yanýt vermek istemiyorsun yani?
- Ya da veremiyorsun mu, demek istiyorsun?
- Yorum yok..
- Var, var… Maalesef inatla sesi yüksek çýkan ve hüküm veren ve kendince otoriter insanlarýn söyledikleri karþýsýnda korkan ve itaat eden bir kültür yaratýldý, hüküm sürüyor… Sorgulamayan, araþtýrmayan ve kuþku duymaksýzýn her söyleneni “marka” senaryosuna yerleþtirip kabullenen bir ortam…
- Ýnsan okudukça ve öðrendikçe büyür, diyorsun?
- Evet. “Zeka yaþý” denilen böyle bir þey…

Gerçekten þimdi okuyacaklarýnýzý, göreceklerinizi ve izleyeceklerinizi yayýnlamadan önce çok düþündüm. Kendimle tartýþtým: Bu gerekli mi, diye düþündüm…
Ancak kimi hobicilerin bir malzemeyi veya canlýyý 3-5 kuruþ ucuza almak adýna “saf” tutmasý ve ötesinde “patron” ne derse o doðru! Mantýðý daha fazla sessiz kalmama engel oldu. Yazýlanlar, söylenenler bütünüyle itham, tehdit ve dayanaksýz cümleler... Ýsterim ki bundan böyle mantýklý bir düzeyde ilerlesin.

Önce, firmanýn ihracat/pazarlama müdürünün (Jean-Francois Boespflug) benimle yaptýðý tümüyle kiþisel görüþmenin üçüncü bir kiþiyle paylaþmasý, bence son derece “ahlaksýz ve terbiyesiz ” bir davranýþ (ingilizce'ye de ben çevireyim: wicked/characterless and rudely behaviour) … Tümüyle “yalan” konuþmasý ise sanýyorum kendisini bir baþkasýna sevdirmek içgüdüsünden kaynaklanýyor.

Aquarium Systems firmasý bundan böyle motorlarýný Çin’de üretecek, dedim. Yoksa Hong Kong mu demeliydim? Ýlk parti Avrupa’da satýþa sunuldu. Sitesinde gördüðünüz resim, motorun nerede üretildiði konusunda –üzerindeki etikete bakýldýðýnda- sanýyorum çok açýk bir fikir veriyor

Hemen not düþmek istiyorum: Yukarýdaki resim ve aþaðýda yer alan deðerlendirmeler konusunda en küçük bir þüphesi olan arkadaþlarýn yanýnda ayný test ve deðerlerindirmeleri yapmaya hazýrým. Ancak, tüm bunlarý yapmaksýzýn yalnýzca konuþmakla “birþeyleri” aklamak, aklamaya çalýþmak, saçma sapan suçlamalar ve yakýþtýrmalar yapmak hadi ben bir kenara en azýndan ülkemize ve hobicilere karþý ayýp olmuyor mu? Nedir yani, marka mý yoksa akýl mý daha önemli?

En baþa dönelim. Aslýnda bu hobide “ithalatçý” olan arkadaþlarýn endüstriyi de takip etmelerinden daha doðal ne olabilir?

Marineland firmasý (http://www.marineland.com/) ile Aquarium Systems uzun yýllar “ortak” olarak çalýþtýrlar. Motorlarý üreten “Newa” firmasý da Amerika ve Fransa’daki bu dev ortaklar ile iþbirliði yaptý. Sonrasýnda Marineland firmasý Tetra tarafýndan satýn alýndý. (Bu arada Tetra pekçok kez el deðiþtirdi.) Ýki firmanýn ortak noktasý kuþkusuz ürettikleri tuz: Instant Ocean ve Reef Crystals markalarýný ortak kullanmalarýydý. Marineland Amerika’da, Aquarium Systems ise Fransa’da ayný markayla tuz ürettiler, üretiyorlar.

Her nasýlsa 2011 yýlýnda Marineland firmasý motor üretiminde “sapma” gösterdi. Bu biraz da Tetra firmasýnýn Amerika’da daha aktif olmak çabasýydý. Üretim Hong Kong’a kaydýrýldý. Durum ünlü bir blog sitesinde hemen deðerlendirmeye alýndý:

http://reefbuilders.com/2011/04/25/m...pro-powerhead/

Bu noktada Newa firmasýnýn da bu maliyetler nedeniyle farklý bir üretim çizgisine kayabileceði düþünüldü. Önemli bir pazar, ABD üretim hattýndan çýkýnca, yeni arayýþlar kaçýnýlmazdý.

Aðustos 2012 tarihinde yayýnlanan bir rapor durumu biraz daha trajik hale getirdi. Fark vardý. Her anlamda: Debi ve elektrik tüketimi “her nasýlsa” Hong Kong üretiminde çok daha elveriþliydi:

http://www.advancedaquarist.com/2012/8/review

(sanýyorum bu geliþmeleri kimileri izleyemedi..??)

Ayný zaman diliminde Aquarium Systems ve Newa “farklý” bir yol çizmeleri gerekitiðinde hemfikir oldular. Motorlarýn rengi deðiþti, fiyatlar deðiþmedi ve derken 2014 yýlýna geldiðimizde bu stratejinin de iþe yaramayacaðý ortaya çýktý. Marineland gibi Aquarium Systems de Newa firmasýyla yollarýný ayýrdý.

- Usta, ateþ olmayan yerden duma çýkmazmýþ, diyorsun?
- Gel gör ki “yangýn” çýksa görmeyen, görmek istemeyen bir zihniyet var karþýmýzda.. !!

Þimdi, 2012 yýlýndan bu yana üretilen ve 2012 öncesinde üretilen motorlarýn karþýlaþtýrmasýna bakalým.

- Usta söz ettiðin yeni versiyon “siyah” motor hediye geldi, deðil mi?
- Yoo, çok sevdiðim bir dostum getirdi.. Neden?

Evet, “siyah” motor deðiþimin ilk habercisiydi. Plastik ve bakýr tel konusunda yukarýda –tartýþmalara yol açan yazýda- acaba kim üretimini Çin’e doðru kaydýrýyor? Diye sordum. Ýlk belirtiler aþaðýdaki “ara” modelde kendini ortaya koydu.

Söz konusu resimlerde “siyah” ve yeni motor Newjet 2300 ile “yeþil” ve eski motorun aðýrlýklarýný görüyorsunuz. Arada 20 gram fark var? Neden? Plastik ve/veya bakýr tel sarýmýnýndan olmasýn?

Aþaðýdaki videolarda basit bir “watt” ölçümü yapýlýyor. Her 2 kafa da ortalama 3-5 litre suda elektrik alýyor. Ýlginç olan “yeni” ve “siyah” motor 30-40 saniyelik bu videolarda 45 watt’a uzanan çýkýþlar yapýyor:

Oysa “yeþil” ve “eski” motor en çok 41 watt’a çýkýþ yapýyor:

Bakarsak, 38 watt elektrik tüketimi olduðu söylenen NewJet 2300 motor eski versiyonunda en çok % 7.89 elektrik çýkýþý yaparken diðeri yaklaþýk % 18,42 fazla elektrik çekiyor. Aradaki % 11 elektrik tüketimi/saat farký ayda bütçenize (5x24x30: yaklaþýk 3.600 watt (3.6 kW) fatura/para yansýmasýna neden olmaz mý? Yaklaþýk 6 ayda 1 motor fiyatý ödetiyor..:

Þimdi, son kez belirtiyorum: Umarým getirilen eleþtiri ve/veya anti-tezler mantýklý bir altyapýya ve bilgiye dayanýr. Aksi durumda bu vereceðim son yanýt olacak. Daha fazla bu saçmalýklara zaman ayýramayacaðým..