-
Kumda Biriken Topaklanmalar
Akvaryum kumunun üzerinde kumdan oluþan yuvarlak topaklanmalara rastladým.
Akvaryum kurulalý henüz 2 ay oldu ve herhangi bir katký kullanmýyorum. Sadece 2 haftada bir Prodibio Biodigest kullanýyorum.
Avaryumda 2 adet Percula 3 adet Shrimp, 2 adet Sally Lightfoot Crab ve snail ve conchlar mevcut.
Acaba bu topaklanmalarýn sebebi nedir? Bir soruna mý iþaret ediyor?
-
Topaklanmalarýn resimleri
Resimler, photobucket sitesinden kaynaklanan sorun nedeniyle mesaj içerisinden çýkarýldý.. Aþaðýda daha açýklayýcý resimler yer almaktadýr.
-
conchlarýn yumurtasý bunlar.
-
Ýlginç doðrusu. Ben sadece kum görebildim.
Demek ki ortalýkta balýk olmayýnca meydan conclara kalmýþ.
-
Arka fonda görülen kayalar olgunlaþmaya baþlamýþ. Bu iyi bir þey..
-
Topaklanmanýn nedeni kalsyum karbonat: Akvaryuma dozlanan (Ca Reaktörü) CaCO3 içeride yeterince canlý olmadýðýndan ve evet yeterince "akýntý" da olmadýðýndan kumda topaklanmalara neden olur ve resimde görüldüðü gibi kum tepeciklerine (dune: çok iyi filmdir, bu arada) yol açar..
Zararlý mýdýr? Evet. Kumun nefes almasýný ya da daha açýkçasý kumda bakteriyel faaliyetlerin - o bölgede- oluþamamasýna neden olur: Dip çekerken alýnmasýnda fayda var..
Buradan "þu" sonuç çýkmamalý: KH ve Ca yüksek olabilir ve içeride yeterince canlý da olmayabilir: Ca Reaktörünü kapatalým! Hayýr! Kesinlikle kapatmayalým.. Ýþte arka fonda görülen kayalarýn "olgunlaþmasý" bu yüzden...
CaCO3 önünde sonunda -yeterli akýntý da olduðunda- içeride tüketilecek ve "dune" oluþumu zamanla yok olacak...
Dune: Sting/1984:http://www.youtube.com/watch?v=f0CtRupIgO0
-
Ali Bey bahsettiðiniz topaklanma özellikle balling yapanlarda gözlemlenmekte.
Fakat görsel açýdan görmeniz pek mümkün deðil ancak elle yokladýðýnýzda
fark edersiniz. Burdaki topaklanma bana conchlarýn iþi gibi geldi.
-
-
-
Tabiki de topaklanma sebebi conchlar Ateþ güzel tespit etmiþsin doðruyu bulmuþsun. Ergün zaten bir bakýþta anlamýþ.